Ontdek en help jouw wijkbij
ZUID-HOLLAND - Vanaf Tweede Pinksterdag, 20 mei Wereldbijendag, start in Zuid-Holland de campagne: Help onze wijkbij! Elke wijk in Zuid-Holland heeft één van 15 geselecteerde wilde bijen gekregen om voor te zorgen. Op de kaart op www.bijenlandschap.nl/wijkbij zie je welke wilde bij dat is en hoe je deze kan helpen.
Zo leer je welke planten jouw wijkbij graag bezoekt en hoe ze graag nestelt. Door dit samen met je buren te doen, vorm je een bijenlandschap met voldoende voedsel én nestplekken voor de wijkbij. De provincie wil zo met alle gemeenten en Zuid-Hollanders toewerken naar een aaneengesloten bloemrijk Zuid-Hollands bijenlandschap in 2030.
Bospolder aan de slag met hun wijkbij: de rosse metselbij
Bewoners in de wijk Bospolder in Rotterdam ontdekten als eerste wijk in Zuid-Holland hun wijkbij: de rosse metselbij. De kinderen van kindcentrum De Vlinder zetten samen met gedeputeerde Berend Potjer en Ingeborg Berger, programmamanager Biodiversiteit van de gemeente Rotterdam, rozemarijn plantjes in de grond om hun wijkbij te helpen. Deze zijn naast fruitbomen, ossentong, wilgen en paardenbloemen een van de planten die de rosse metselbij graag bezoekt.
Bewoner Mariëlle Uijterwijk Winkel: “Eigenlijk hadden we het ontwerp voor deze insectvriendelijke plantenborder al klaar. Maar met wat extra plantjes erbij, is de border ook een fijne plek geworden voor de rosse metselbij.” Gedeputeerde Berend Potjer: “ En dat is precies wat wij willen bereiken met deze campagne. Zo merken mensen dat zij door hun handen ineen te slaan al met een paar kleine stappen kunnen zorgen voor de natuur. En het bewijs is er: in de Groene Cirkel bijenlandschap lukte het om samen met organisaties en inwoners voor meer bloeiende planten en nestplekken te zorgen. Daardoor nam na drie jaar het aantal bijensoorten al toe met 34%.” Programmanager Ingeborg Berger vult aan: “In Rotterdam heeft het college ook de ambitie om 40 ha bijenlandschap te realiseren. Dit krijgen wij alleen voor elkaar als ook hier organisaties én inwoners een handje meehelpen. Deze campagne helpt ons hierbij.”
Gedeputeerde Berend Potjer samen met Ingeborg Berger en de kinderen van kindcentrum De Vlinder. Wilde bijen zijn onze natuurhelden
Voor de leerlingen van de basisscholen zijn de wijkbijen omgedoopt tot stripfiguurachtige natuurhelden, vanwege hun bestuivende krachten. Zo bestuiven wilde bijen samen met andere bestuivers, zoals vlinders en zweefvliegen, wel 75% van onze groenten en fruit. Zonder bijen zijn er dus geen appels, aardbeien, bonen of bijvoorbeeld pompoenen. Via posters die de scholen kunnen ophangen, leren de kinderen en ouders meer over de natuurheld in hun wijk. Zo ook Safae (10 jaar) van Kindcentrum De Vlinder: “Ik weet nu dat Rosa, onze Rosse Metselbij is en dat ze van plantjes houdt en graag in een bijenhotel slaapt.” De campagne werkt ondersteunend aan de lesbrief wilde bijen van IVN natuureducatie.
Voorbeeld poster natuurheld
Voor elk van de 15 wijkbijen zijn er toolkits op www.bijenlandschap/nl/wijkbij beschikbaar. In de toolkits zitten onder andere bijenfoto’s en posters van de wijkbijen en de natuurhelden. Ook is er een voorbeeldtekst voor whatsapp beschikbaar, die buurtgenoten in de straatapp of in de buurtapp kunnen delen.
Bijdragen?
De campagne Help onze wijkbij is gestart door Groene Cirkels, provincie Zuid-Holland, Bijenlandschap, EIS Kenniscentrum insecten, IVN Natuureducatie en Stichting Steenbreek en wordt gesteund door Naturalis. Wil jij ook professioneel bijdragen aan deze campagne? Neem dan contact op met Zuidholland@pzh.nl