Alles over Zwijndrecht...

Column

Jingle Bells all the way in Zwijndrecht (vrijdag 15 december 2017)

Afbeelding bij Column: Jingle Bells all the way in Zwijndrecht

Deze week liep ik lekker buiten om twaalf uur, de weg vroor langzaam op , en de sneeuw kraakte onder mijn voeten. Het Raadhuisplein en de Willem van Oranjelaan lagen er stil bij. Het gemeentehuis was nog verlicht en al in kerstsfeer. De Bomen in de tuinen zijn nu al jaren mooi verlicht en dat wekt wel een idyllisch gevoel bij mij op. Terwijl ik richting Passage loop en de sfeer op mij in laat werken herinner ik mij de wandelingen die ik rond deze tijd eerder maakte.

Feestverlichting die de boel gezellig maakt zoals de lichtjes in de kerstboom en de feestverlichting van de passage die vroeger anders of minder was. Terwijl ik de Koninginneweg op glibber, de strooi-ploeg kwam na mij, zie je het enorme verschil met de doodse Koninginneweg. Alleen straatlantaarns en niets meer van de gezellige verlichting van de Willem van Oranjelaan.

Ja daar sta je dan in zo een tijd-poort van vroeger en nu met een mooie overdenking. Ha geweldig wat een positieve energie geeft dat want er komen zo veel mooie en fijne momenten naar boven. Geheel passend bij de kerstgedachte. Mensen druk doende met kerstboodschappen en bestellingen om voor de kerstnacht en de kerstdagen gezellige dingen te kunnen doen. Lekkere ontbijten, lunches die ik mij kan herinneren met mooi gedekte tafels, gezellige kerst-stallen, kleurig aangeklede kerstbomen genieten dus.

S-nachts naar de kerk lopen voor de kerstmis was dan ook altijd iets bijzonders. Grote stromen mensen op pad die normaal allemaal in bed liggen maar dan met een gevoel van verbondenheid op weg zijn naar de eigen kerk die dan tot aan de nok toe gevuld was. Die verbondenheid, saamhorigheid en het delen van die ene gedachte die voor mij vanzelfsprekend was. Ja kerst is een mooie tijd.

Toen ik vader werd en mijn zoon vlak voor kerst werd geboren maakte dit alles nog eens extra bijzonder. Mijn Oma was een kerstkind maar een kind precies op de tijd-wisseling tussen herfst en winter geboren zien worden maakte het toch wel tot een extra bijzonder lichtfeest. Mijn Oma woonde ver weg , zoals we dat vroeger benoemden, in Drente.

Zij bezocht ons wel eens met kerst in een speciale kerst-bus zoals ik dat graag benoemde. Met tal van andere mensen uit Drente kwamen zij aan op het Wagenveld. Voorafgaand stonden we met veel mensen te wachten tot ons bezoek zou arriveren. Op de Burgemeester Jansenlaan voor uitlopend naar de Koninginneweg om te kijken of er al een bus aankwam om dan terug mee te rennen met de bus al zwaaiend naar de inzittenden.

De verwachting alleen al, die zo mooi bij kerst past, en dan de ontmoeting gaf een geweldige ontlading. Een bus vol emoties die daar dan leegliep en uitzwermde over Zwijndrecht wat nog maar de helft was van wat het nu is. Uiteraard dan thuis een huiskamer vol geklets met simpele cadeautjes en lekkers. Ja dat gevoel kreeg ik deze week weer toen ik daar zo liep.

Het is elk jaar anders en wat een verschil per jaar. Het jaar dat ik tegenover de kerk woonde in mijn kraakpand en druk aan het behangen was met een lekkere warme kachel aan . Een goed gevoel omdat we daar zaten om bewoners te ondersteunen en ik kon zien hoe de mensen de kerk in gingen met dat goede gevoel zoals ik dat direct herkende. Ook al zat ik in mijn huis voelde ik een duidelijke verbondenheid ook al omdat er een goede vriend bij mij langs kwam.

Mijn zoon zit in Amerika, ooit vierde hij daar voor het eerst zijn eerste kerstmis . Hij vertelde over die bijzondere ervaring, zonder ons, maar opgenomen door de familie van zijn vrouw daar. Daarin herkende in mijn ervaring met kerst zoals die ook zo mooi door Dickens verhaald worden. Want dat is het wel de sfeer van Dickens zoals die ook in Deventer ieder jaar neergezet worden.

Bij mijn eerste bezoek aan Deventer, om daar kennis te maken met de nieuw gekozen burgemeester Antoin Scholten en zijn gezin, viel ik met mijn neus in de boter. Iedereen deed daar mee met die enorme verkleedpartij die zo een geweldige sfeer geeft. Zelfs de burgemeester vervulde daar een pracht rol. Nu kent Zwijndrecht weliswaar geen kerst markten maar ook de verkoop van kerstbomen zoals dat vroeger ging gaf een geweldige schwung naar aanloop van kerstmis.

Nu kan je in Dordrecht de kerstmarkt gaan bezoeken en tref je daar ook een bijzondere sfeer aan. Anders natuurlijk dan Deventer maar de gezelligheid die al dit soort evenementen geven dat is wat ik toch herken in dat kerstgevoel. Ik kan nog steeds genieten van die heerlijke kerstdagen met mijn vader, moeder , broer en zussen.

Heel simpel zonder cadeaus gezamenlijk bij de kolenkachel genieten van het moment, de mooie kerststal groots opgetuigd op het dressoir of onder de kerstboom. Gewoon samen met een lekker koekje of chocolaatje. Soep vooraf en een bijzonder toetje na. Ja kerstmis kent veel gebruiken. Een mooi Zwijndrechts gebruik is Jingle Bells. Kerstbomen die gezamenlijk worden aangekleed door heel Zwijndrecht heen. Buurten, straten, buren, burgers en buitenlui die hun best doen om Zwijndrecht dat kerstgevoel te geven wat zo mooi past. Elk jaar heeft wel een thema en er zit dan ook een echt wedstrijd element aan.

Het is een strijd die vooral de eer betreft want iedereen wil, naast het meedoen, natuurlijk wel uitgeroepen worden als winnaar van de mooiste of leukste kerstboom van Zwijndrecht. Een ware jury rijdt door Zwijndrecht heen en beoordeeld de bomen terwijl zij onthaald worden door de bewoners die meedoen. Het is niet alleen het versieren maar ook het saamhorigheidsgevoel wat uitgestraald wordt.

Gewoon samen gezellig met koekjes snoepjes, of een barbecue een borrel of natuurlijk Gluh wein samenzang of zelfs een ware kerstman. Hoe dan ook samen is wel het belangrijkste thema wat altijd opgestart wordt met een feestelijk ophalen van de lampjes. Alle teams ontmoeten elkaar en met die gezellige aftrap is het dan ook de start van een hoop plezier.

Kerstmis is echt een feest van tradities, met de hulst en of maretak die ophangt waaronder gekust mag worden. Een oud gebruik wat vaak verboden werd maar gaandeweg weer in de openbaarheid is gekomen waarbij de hartelijkheid en spontaniteit van elkaar iets moois toe wensen centraal staat.

Ik wens jullie hele mooie fijne en gezellige feestdagen en een witte kerst toe waar ter wereld jullie ook zijn

Chris Moorman

Chris Moorman

Hier vind je de column van Chris Moorman.

Wil je reageren op een van de artikelen?

Stuur hem dan een bericht op chrisjewierook@gmail.com


Chris Moorman

Chris Moorman

Hier vind je de column van Chris Moorman.

Wil je reageren op een van de artikelen?

Stuur hem dan een bericht op chrisjewierook@gmail.com