Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Expositie fotograaf Theo de Jong

Expositie fotograaf Theo de Jong

zwart wit (net even anders)

Theo de Jong (1948) uit Zwijndrecht en lid van Fotoclub Zwijndrecht toont in de maand december zijn werk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: zwart wit (net even anders)

De interesse voor fotografie is begonnen in 1979 toen Theo een cursus fotografie aan de Volksuniversiteit ging volgen. Dat deze interesse is overgegaan in een passie is, naast zijn talent, ook zeker te danken aan de docent Cor Baars. Hij was een bevlogen amateurfotograaf en mede oprichter van Fotoclub Zwijndrecht. Theo kon zijn enthousiasme niet weerstaan en werd in 1980 lid van Fotoclub Zwijndrecht. Inmiddels zijn we vierendertig jaar verder en heeft Theo al vele solo exposities op zijn naam staan.

Hij is al ruim tien jaar digitaal aan het fotograferen. Maar zijn roots liggen in zijn donkere kamer (doka) waar hij zijn films ontwikkelde en deze vervolgens vergrootte tot zwartwit foto’s. Altijd zwartwit. De jaren tachtig van de vorige eeuw waren hoogtijdagen voor de zwartwit fotografie op fotoclubs. Zwartwit werd tot in het extreme doorgevoerd. Het contrast in de foto’s was hoog en zwart kon niet zwart genoeg zijn. Zwartwit fotografie was in die jaren het uitdrukkingsmiddel voor de fotograaf die meer dan afbeeldingen en plaatjes wilde maken. Het was een reactie op de tien jaar eerder zeer populair geworden realistische kleurendia’s, waar veelal enkel mooie plaatjes mee gemaakt werden. Achteraf kan je misschien zeggen dat Theo op het juiste moment op de juiste plaats was om zich te ontwikkelen tot een echte zwartwit fotograaf.

De rust en eenvoud is kenmerkend in zijn foto’s. Hij fotografeert erg veel op het strand en vaak op kerkhoven. Met de lijnvoering, het abstracte van het zwartwit en zijn keuze van een deel van de realiteit ontstaat er typische Theo werkelijkheid in zwart wit, maar dan net even anders. Op het eerste gezicht geen vrolijke beelden. Maar kijk je langer, komt eerst de serene rust en vervolgens dringt de schoonheid zich op. En dan besef je dat je er soms helemaal alleen voor staat in het leven. Spreek je daar Theo over blijkt dat niet zo zwaar moedig opgevat te moeten worden. Maar de kracht is dat die beelden dat wel oproepen. Het hangt misschien ook van je momentane stemming af, want soms krijg je ook een glimlach op je gezicht. Kortom boeiend: Theo kijkt zwartwit, maar net even anders.

Op de expositie is, naast de eerder genoemde resultaten van het strand en de begraafplaatsen, ook een serie van straatscènes uit New York te zien. Deze zijn te bezichtigen op zaterdag 6, 13 en 20 december. Theo is zelf 6 en 20 december aanwezig.
Op zaterdag 27december (3e kerstdag) is de galerie gesloten.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: zaterdag 6, 13 en 20 december van 11.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis.

Wanneer?
Van 1 december 2014 11.00 uur tot 31 december 2014 16.00 uur
Organisator
Fotoclub Zwijndrecht
Locatie:
Rotterdamseweg 126
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.