Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Oh Deer: Joke Maarleveld exposeert

Oh Deer: Joke Maarleveld exposeert

Joke Maarleveld (1952) uit Hendrik-Ido-Ambacht en lid van Fotoclub Zwijndrecht toont in de maand januari haar fotowerk in Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126 te Zwijndrecht. Een expositie met de titel: OH DEER

Sinds enkele jaren komt Joke regelmatig op de Veluwe. Daar is het leven in bepaalde opzichten totaal anders dan hier in het westen. Wat we hier natuurlandschap noemen is daar natuur in het kwadraat en wat we hier als fauna zien is daar bijna te vergelijken met een safari. Die andere natuurbeleving is op de Veluwe alle daags. Als veelzijdig fotografe leidde op den duur ook deze omgeving tot inspiratie. Een tentoonstelling waar de Veluwe is teruggebracht tot donkere wegen en opgezette dieren is het resultaat.

Uit haar woorden wordt het volgende opgetekend: Het is daar ’s nachts aarde donker en een autoritje is dan ook een heel andere beleving dan hier in de Randstad. Alle verlichting die je auto biedt heb je nodig. De waarschuwingen voor overstekend wild zijn niet om te negeren. Het is heel spannend, er kan ieder moment uit de donkerte een hert of een roedel zwijnen voor je auto staan. Je bent constant op je qui-vive. Die spanning en sfeer heb ik in de serie donkere wegen vast proberen te leggen. Heel af en toe is er inderdaad plotseling dat hert op de weg. Een heel bijzonder moment, maar dat zet ik nu net niet op de foto. In de serie gaat het mij juist om de spanning net voor dat moment.

Ook de jacht is onlosmakelijk verbonden met de Veluwe. De traditionele jachttrofee, de hertenkop met gewei, waren de aanleiding voor de grootste serie van de expositie. In vroeger tijden een traditie, nu een trend. Je komt ze overal tegen zegt Joke, in cafés, restaurants, hotellobby’s, etalages en musea. Behalve hertenkoppen tref je ook complete herten of andere opgezette dieren aan. Je kan zeggen dat opgezette dieren een tweede leven leiden. Maar als Joke ze gefotografeerd heeft ontstaan er foto’s waarin deze dieren een derde leven krijgen. In de fotoserie staat altijd centraal hoe mooi of achteloos het dier is aangetroffen, op welke locatie en met welk doel dan ook.

De ene situatie geeft een aanleiding voor een zuiver esthetische foto een andere situatie is meer een aanleiding voor documentaire benadering zegt Joke. Onbewust zal dat onderscheid gemaakt worden omdat ze niet echt een uitspraak wil doen of die opgezette dieren nu gebruikt of misschien ook misbruikt worden. Ik probeer de kijker met mijn foto’s mee te nemen naar het moment waarop ik die dieren aantreft, zegt Joke. Zij overziet de complete setting. Zij ziet waar anderen overheen kijken of niet bij stil staan. Voor de bezoeker van het café of restaurant verhoogt het onbewust de entourage, voor de museumbezoeker blijft het bij educatieve karakter. Maar Joke geeft ze een derde leven. Oh Deer, kom dat zien!

Joke is sinds 1983 lid van Fotoclub Zwijndrecht. U kan persoonlijk kennismaken met de fotografe en haar werk op zaterdag 17 en 31 januari.

Wanneer?
Van 10 januari 2015 11.00 uur tot 31 januari 2015 16.00 uur
Organisator
Fotoclub Zwijndrecht
Locatie:
Rotterdamseweg 126
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.