Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Van farizeeërdom tot rabbinaat

Van farizeeërdom tot rabbinaat

Begeleiding: ds. Jan Schellingerhout

Iedereen die vertrouwd is met Bijbelonderwijs kent het begrip Farizeeën. Het beeld over deze mensen is niet erg positief, hetgeen alleen al blijkt uit het gegeven dat ‘Farizeeër’ in onze taal een scheldwoord is waarmee iemand voor hypocriet wordt uitgemaakt. Het is trouwens vooral het evangelie naar de beschrijving van Matteüs die het beeld voor ons bepaalt, omdat deze schriftgeleerden daar in polemieken met Jezus door Hem vaak op weinig verhullende wijze als hypocriet worden neergezet. Bij Lucas en Johannes is het beeld veel minder negatief.

Uit de Bijbel leren we dat deze groep van schriftgeleerden werkte in en vanuit de synagogen en dat zij het volk onderwezen. Het is de positie die inmiddels al vele eeuwen lang wordt ingenomen door rabbi’s, zodat de vraag opdoemt of hier sprake kan zijn van een voortgezet ambt en leraarschap onder een nieuwe naam. Aan de hand van historische geschriften zal geprobeerd worden op deze vraag een antwoord te vinden.

We zullen kijken naar de context waaruit de Farizeeërs tevoorschijn kwamen, want er is van hen pas voor het eerst sprake halverwege de 2e eeuw v.Chr. We kijken naar de betekenis van hun naam en de eigen achtergrond. We kijken naar hun manier van werken en de overeenkomst die dat mogelijk heeft met het rabbinaat.

Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld, maar ook wie op de dag zelf spontaan langskomt is natuurlijk welkom. Opgave via e-mail of telefoon.

Wanneer?
10 februari 2015 van 14.00 tot 16.00 uur
Organisator
Vorming en Toerusting Zwijndrecht
078-6817923
predikantOHK@pkn-zwijndrecht.nl
Locatie:
Bethelkerk, Rotterdamseweg 73
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.