Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Israëls feesten en hun boeken

Israëls feesten en hun boeken

In de ogen van niet-Joden is het een bijzondere gewoonte dat op het Pesachfeest, het feest waarop de bevrijding uit Egypte wordt gevierd, het Bijbelboek Hooglied wordt gelezen. Wat beweegt het Jodendom om juist dan dat Bijbelboek te lezen? En waarom Prediker op het Loofhuttenfeest?

In het Jodendom zijn vijf oudtestamentische Bijbelboeken specifiek verbonden met een van de hoge feesten: de vijf ‘feestrollen’.
Bij Pesach hoort Hooglied, bij het Wekenfeest (Sjawoeot): Ruth, bij het vasten om de verwoesting van de eerste tempel (9 Av): Klaagliederen, bij het Loofhuttenfeest (Soekot): Prediker, en bij het Lotenfeest (Poerim): Ester.

In de Joodse canon (TeNaCh) staan, anders dan in onze volgorde van het Oude Testament, deze vijf boeken als cluster bij elkaar. Dat geeft aan dat achter TeNaCh een liturgische beweegreden schuilt.

Op deze middag willen we met elkaar ontdekken waarom Hooglied met Pesach is verbonden en Prediker met het Loofhuttenfeest. We zullen zien hoe Hooglied als verzameling van liefdesliederen past bij de uittocht uit Egypte, het begin van de liefdes(verbond)relatie tussen God en zijn volk Israël. Het is een liefdeslied in de lente.

Op het Loofhuttenfeest gedenkt Israël de veertig jaar durende tocht door de woestijn van Egypte naar Kanaän. Prediker vertolkt in zijn boek het gevoel van de mens om in de woestijn te leven, zonder zekerheden. Deze verbindingen zijn er dus niet zomaar, maar hebben een diepe achtergrond.

Begeleiding: ds. Adri van der Wal

Wanneer?
11 oktober 2016 van 14.00 tot 16.00 uur
Organisator
ds. Adri van der Wal
Locatie:
Bethelkerk, Rotterdamseweg 73
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.