Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Foto-expositie Op het eerste gezicht (Hans van Weelden)

Foto-expositie Op het eerste gezicht (Hans van Weelden)

Hans van Weelden (1948), woonachtig in Papendrecht, toont in de maand december zijn werk in Fotogalerie Zwijndrecht. Een expositie met de titel: Op het eerste gezicht.

Het is vier jaar geleden dat Hans een expositie in Zwijndrecht had. We konden toen kennismaken met prachtige zwart-wit foto’s uit India. Hij was meerdere malen en langdurig naar de sloppenwijk Dharavi in Mumbai geweest. Hij was persoonlijk erg getroffen door de recycle handel aldaar. Die betrokkenheid en de ruime tijd die hij daar aan het fotograferen kon besteden, werd beloond met een boeiende serie over het leven in de sloppenwijk. In het algemeen werkt dat ook zo, betrokken zijn en de tijd hebben om te fotograferen is de succes formule. In schril contrast met de genoemde ideale voorwaarden hebben Hans en zijn vrouw, vergezeld door vrienden, in mei 2016 een campertocht door het zuidwesten van de Verenigde Staten gemaakt. Spectaculaire landschappen met vergezichten inclusief de steden Los Angeles en San Francisco en enkele duizenden kilometers voor de wielen. En als je dan ook nog de enige fotograaf in het reisgezelschap bent die wel een paar uur wil wachten op het juiste licht en beter moment, is een andere fotografische benadering nodig. Hans heeft consequent de voor zich uit strekkende weg vanuit de rijdende camper gefotografeerd. Tijdens de tussenstops is het indrukwekkende natuurlandschap vastgelegd. Daarnaast kon Hans ook de typische Amerikaanse symbolen niet links laten liggen, dus Elvis, John Wayne en Hollywood zijn ook gefotografeerd. Het klinkt allemaal als valkuilen voor de fotograaf die weinig tot geen tijd heeft om het onderwerp op zich in te laten inwerken. Hans was zich daar bewust van: “Ik had me voorgenomen me nu eens nergens diepgaand in te verdiepen. Lekker oppervlakkig vastleggen wat je ziet, hoe meer cliché hoe beter.” Dat verklaart ook de titel van de expositie: Op het eerste gezicht.
Toch is er een heel bijzondere expositie ontstaan. Omdat Hans nu eenmaal een zeer technisch en bedreven fotograaf is, schotelt hij met zijn ‘toeristische’ foto’s ons toch een verbeelding van zijn American road trip voor. Om ons mee te nemen op zijn reis heeft hij er voor gekozen drie rijen foto’s in panorama formaat te presenteren. De bovenste rij geeft de weg weer, de middelste rij geeft een beeld van de natuur en de onderste rij laat mensen of hun invloed zien. Zo vormen de in totaal 81 foto’s een indrukwekkend panoramabeeld rondom op de wanden in de grote zaal. In de kleine zaal hangen nog enkele autonome foto’s. Het concept van de expositie laat zien dat foto’s en de wijze van exposeren elkaar versterken. Of u het daarmee eens bent moet u zelf komen bekijken. Hans is op zaterdag 10, 17, 24 en 31 december zelf aanwezig.

Fotogalerie Zwijndrecht: Rotterdamseweg 126 Zwijndrecht (hoek Koninginneweg).
Open: elke zaterdag in december (3, 10, 17, 24 en 31) van 11.00 uur tot 16.00 uur.

De toegang is gratis.

Wanneer?
Van 3 december 2016 11.00 uur tot 31 december 2016 16.00 uur
Organisator
Fotoclub Zwijndrecht
Locatie:
Fotogalerie Zwijndrecht, Rotterdamseweg 126
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.