Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Dutch Baroque: Johannes Passion

Dutch Baroque: Johannes Passion

Dutch Baroque brengt de Johannes Passion van Bach. Traditiegetrouw wordt de Johannes Passion in Zwijndrecht opgevoerd in de Oude Kerk en zal het concert worden ingeleid door burgemeester Dominic Schrijer. Natuurlijk worden beide concerten voorafgegaan  door een informatieve inleiding over de Johannes Passion. Ook dit is traditie bij Dutch Baroque!

Prachtig Bouwplan
Bach schreef zijn Johannes Passion volgens een prachtig bouwplan.  Als rode draad door het verhaal loopt het verhaal van Christus, zoals het door de evangelist Johannes is opgeschreven. Het verhaal wordt door de tenor ‘verteld’. Opvallend is dat Chrisius in deze passie een sterkere , minder lijdende, figuur is. Maar niet alleen de passie wordt verteld, Bach maakt namelijk continu kleine uitstapjes. In een aantal aria’s is Bach zelf aan het woord en geeft commentaar op wat er zojuist in het passieverhaal is gebeurd.  In zijn  teksten zoekt Bach naar de juiste woorden. Die krijgen een extra lading doordat de muziek het effect van de tekst nog eens versterkt.  Ook de herhalingen, een beproefde techniek bij Bach  om de luisteraar te overtuigen verveelt nooit. Je hoort nooit hetzelfde, omdat de herhalingen telkens weer anders klinken. Hierdoor kan je als luisteraar niet anders dan het volmondig eens zijn met de tekst.

Unieke Bassone Grosso
Traditiegetrouw speel Dutch Baroque Orchestra op historische instrumenten; dus ook de unieke Basono grosso, de contrafagot die Bach in de versie uit 1749 voorschrijft, zal worden ingezet. In de meeste uitvoeringen is dit instrument niet te zien en te horen omdat zij bijzonder zeldzaam is. Een unicum dus! Carl Philipp Emanuel Bach beschrijft hoe zijn vader de muziek uitvoerde: ‘durchaus lebhaft’. Het orkest en het koor van Dutch Baroque zullen met nieuw inzicht een ander licht werpen op de Johannes Passion om zo tot een verrassende en vernieuwende uitvoering te komen.

Solisten zijn Deborah Cachet-sopraan, Oscar Verhaar-counter-tenor, Raphael Höhn-tenor (evangelist), Jonathon Adams-bas en Mitchell Sandler-bas. Jonge topsolisten zullen zich presenteren met het Dutch Baroque Orchestra. Bach voerde zijn Passion uit met de twee koren van de Thomas- en Nikolaikirche. De samenstelling van kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort is daarmee vergelijkbaar. Vanuit dit historische perspectief zullen zij de inhoud van het aangrijpende muziekwerk met dynamiek en tekstexpressie dicht bij het publiek brengen.

Toelichting 19.00 uur
Aanvang concert 20.00 uur.
Kaarten zijn in de voorverkoop € 26,- te bestellen via de website www.dutchbaroque.nl

Wanneer?
1 april 2017 van 19.00 tot 00.00 uur
Organisator
Dutch Baroque
Locatie:
Oude Kerk Zwijndrecht, Kerkstraat 49
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.