Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing Kunstgeschiedenis, eerste helft twintigste eeuw

Lezing Kunstgeschiedenis, eerste helft twintigste eeuw

In de herfst van 2014 is de Historische Vereniging Zwijndrecht begonnen met lezingen over kunstgeschiedenis, een traditie die inmiddels tot in 2017 wordt voortgezet en waaraan dit jaar een lezing over Luther wordt toegevoegd.

De lezingen vinden plaats op:
woensdag 8 november 2017:   Kunstgeschiedenis, eerste helft twintigste eeuw
woensdag 15 november 2017:“Luther leeft nog…”
woensdag 22 november 2017: Kunstgeschiedenis, tweede helft twintigste eeuw

De twintigste eeuw kent vier kunststromen. Cezanne, Matisse, Gauguin e.a. leiden de 20ste eeuw in. Nieuwe -ismen zijn: kubisme, fauvisme, futurisme,  expressionisme. Een nieuw begin in de kunst ontwikkelt zich na de tweede wereldoorlog: COBRA, Karel Appel  c.s. Alle verworvenheden van en in de kunst gaan overboord. De POP-ART, is een grote kunststroming die de onderwerpen zoekt in de dagelijkse leefomgeving. De lezingen kunstgeschiedenis worden sinds 2014 gegeven door Hans Brouwer. Hans is, gepensioneerd, leraar tekenen, handvaardigheid en kunstgeschiedenis. Bijna alle soorten beeldende- en toegepaste kunsten hebben zijn belangstelling. Hij maakt aquarellen, tekeningen, illustraties, ontwerpt decors (o.a. voor de exposities in De Vergulde Swaen).

In 2017 wordt in Duitsland herdacht dat 500 jaar geleden de Reformatie plaatsvond. Het meest bekende wapenfeit van Luther is het vastspijkeren van zijn 95 stellingen aan de deur van de slotkapel De Wittenberg op 31 oktober 1517. Afgaande op de zeer grote internationale belangstelling voor zijn leven en werk, zouden we kunnen zeggen dat Maarten Luther nog “leeft”. Hoe was zijn leven? Wat is de betekenis van deze Reformator (geweest)? De lezing wordt verzorgd door dr. C.R. van den Berg, auteur van verschillende boeken en artikelen over Luther en zijn vrienden.

De avonden vangen aan om 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Reserveren is gewenst en kan aan de balie of telefonisch (078-6125681) tijdens openingsuren van De Vergulde Swaen (woensdag en zaterdag 10.00 – 16.00 uur en zondag 14.00 – 17.00 uur).
Of per e-mail: klazien@odekerken.net of telefoon (Klazien) 078-6191673.
Per HVZ-lidmaatschap 1x gratis toegang; partners en niet-leden betalen 2,50 euro.

Wanneer?
8 november 2017 van 20.00 tot 00.00 uur
Organisator
Historische Vereniging Zwijndrecht
078-6125681
klazien@odekerken.net
Locatie:
Oudheidkamer 'De Vergulde Swaen' aan de Rotterdamseweg 53-55
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.