Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Lezing en film over bijen

Lezing en film over bijen

Stichting Natuur en landschap Zwijndrechtse Waard organiseert met zijn  “Flora en fauna Werkgroep Zwijndrechtse waard”
een lezing en een film over bijen. Onderwerp: “Ons leven met bijen” door Iwan Stankovic. Iwan is imker op de Hooge Nesse en wil aan ons doormiddel van een lezing en het vertonen van een film meer vertellen over zijn ervaringen met bijen. Natuurlijk is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Wat zijn bijen?
Bijen zijn echte vegetariërs en leven gedurende hun hele levenscyclus van nectar en stuifmeel. Er zijn momenteel zo'n 20.000 bijensoorten bekend; 349 hiervan komen voor in Nederland en België. Helaas is maar liefst 60% van alle bijensoorten bedreigd in hun
voortbestaan.

Bijensterfte!
In de winter of vroege voorjaar sterft het honingbijen volk. Dit wordt ook wel verdwijnziekte of Colony Collaps Disorder (CCD) genoemd. Deze benamingen geven aan de er regelmatig bijensterfte optreedt zonder een duidelijke oorzaak, soms is het hele bijenvolk zonder duidelijke redenen verdwenen.

Bijen in stad of tuin?
Het gevolg van de zaadreiniging en gebruik van bestrijdingsmiddelen is dat onze akkers heden ten dage erg monotoom zijn.
Door onder andere bemesting is het aantal wilde planten in weilanden sterk achteruitgegaan. De ontwikkelingen in de landbouw hebben hun uitwerking gehad op het aanbod aan wilde planten in Nederland en de ons omringende landen. De laatste jaren is er steeds meer aandacht gekomen om bijen in de stad te gaan houden, het zogenaamde Urban Beekeeping.

Dracht!
Bijen kunnen dus niet leven zonder bloemen. En bloemen produceren geen zaad en vruchten als ze niet bestoven zijn. Bloemen doen hun uiterste best om insecten te lokken en zo voor bestuiving te zorgen. Ze hebben vaak opvallende kleuren. Wij mensen vinden dat mooi maar ook insecten worden hierdoor aangetrokken. Je kan dus zeggen dat bloemen dienen als uithangborden. Zo lokken ze de insecten. En dat is precies de bedoeling van de plant.

De bijen in Nederland hebben hulp nodig. Om hen te kunnen helpen moeten we eerst kennismaken. En dat proberen we deze avond te doen. Toegang gratis. Meer informatie vindt u op de website.

Wanneer?
14 november 2017 van 20.00 tot 22.00 uur
Organisator
Flora en Fauna Werkgroep Zwijndrechtse Waard
rstevense@chello.nl
Locatie:
't Weetpunt, Develpad 169
Gerelateerde wijken:
Gerelateerde straten:
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.