Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Koffie met... filosoof Peter Bot'
18apr

Koffie met... filosoof Peter Bot

Woensdag 18 april 2018, van 10:30 uur tot 12:00 uur.

Utopie: positief of negatief?
Het roerige jaar 1968, vijftig jaar geleden, was een jaar waarin wereldwijd conservatieve systemen en traditionele maatschappelijke verhoudingen werden aangevochten. Verschillende sociale groepen waaronder studenten, vrouwen, zwarten en arbeiders geloofden in die periode niet meer dat maatschappelijke veranderingen langs de weg van geleidelijkheid tot stand kunnen worden gebracht. Zij komen in opstand en dringen aan op revolutionaire veranderingen.

‘De verbeelding aan de macht’ was een veelgebruikte slogan en dat betekende dat de nieuwe protestbewegingen geen genoegen meer namen met ‘smalle marges’ maar zich schaarden achter grootse ideeën en utopisch idealisme. Helaas waren de grote politieke veranderingen een utopie, maar de sociale veranderingen waren nog nooit zo groot: nooit eerder kreeg het individu zoveel ruimte en vrijheid.

Nu, 50 jaar later, is 'de verbeelding aan de macht' als thema gekozen voor de maand van de filosofie.
Peter Bot gaat deze koffie met... nader op het thema in, geïnspireerd door de Nederlandse filosoof Hans Achterhuis (1942) die de voor- en nadelen van het utopisch denken in een aantal boeken diepgaand heeft bestudeerd. Een ander aandachtspunt deze ochtend is de beoordeling van deze periode en de actuele situatie, waarbij het recente werk van de Franse filosoof Bruno Latour (1947) als uitgangspunt wordt genomen.

Praktische informatie
Locatie: Bibliotheek Walburg Zwijndrecht
Datum en tijd: Elke woensdag van 10.30 tot 12.00 uur
Toegang: Gratis | aanmelden niet nodig

Contactinformatie:
Locatie: Norderstedtplein 8
Organisator: Bibliotheek Walburg
Website:http://www.debibliotheekaanzet.nl


Deel dit bericht met je vrienden!