zondag 24 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Johannes Passion

Johannes Passion

17 maart 2018
Van 19:00 uur tot en met 00:00 uur

Dutch Baroque brengt de Johannes Passion van Bach op vrijdag 16 maart in de Oostkerk te Middelburg en op zaterdag 17 maart in Zwijndrecht. Traditiegetrouw wordt de Johannes Passion in Zwijndrecht opgevoerd in de Oude Kerk. Natuurlijk worden beide concerten voorafgegaan  door een informatieve inleiding. Ook dat is traditie bij Dutch Baroque!

Prachtig Bouwplan
De Johannes Passion was Bachs baanbrekende eersteling. In Bachs tijd had nog niemand passiemuziek geschreven met zo’n lengte, heftigheid en muzikale- en psychologische diepgang. Letterlijk ‘ongehoorde’ muziek op bijzondere locaties.
De Johannes Passion doet een groot appel op het medelijden van de luisteraar. Johannes is dan ook meer de filosoof die alles in een kader plaatst van wat er is voorspeld en hoe het leven van Jezus daarin zijn loop moet hebben. Hier staat niet de lijdensweg van Jezus voorop, maar diens koningschap. Bach laat ons de gemoedstoestand van het haatdragende volk, de huichelachtige Schriftgeleerden, de onverschillige soldaten en plagerige omstanders intens voelen.

In het tweede deel lijkt de Johannes in een stroomversnelling te komen. Het resulteert in een van de spannendste episoden uit de muziekgeschiedenis waarin het koraal ‘Durch dein Gefängnis, Gottes Sohn’ een sleutelpositie heeft. De intense toonzetting van de rechtszaak onderbreekt Bach met een sereen arioso voor de bas en een lange aria voor de tenor als episode van rust en inkeer. Na het statige slotkoor ‘Ruht wohl, ihr heiligen Gebeine’ voegt Bach nog een koraal toe ‘Lass dein lieb Engelein’. Hierin staat Bachs eigen levenseinde centraal. Een lied, zonder voorspel, zonder naspel, dat melodisch naar een prachtige climax klimt als de laatste twee regels klinken.

Unieke Bassone Grosso
Traditiegetrouw speelt Dutch Baroque Orchestra op historische instrumenten; dus ook de unieke Basono grosso, de contrafagot die Bach in de versie uit 1749 voorschrijft, zal worden ingezet. In de meeste uitvoeringen is dit instrument niet te zien en te horen omdat zij bijzonder zeldzaam is. Een unicum dus! Het orkest en het koor van Dutch Baroque werpen een ander licht op de Johannes Passion om zo tot een verrassende en vernieuwende uitvoering te komen.
Jonge topsolisten maken de bezetting compleet tijdens de uitvoeringen van de Johannes Passion.
Lissa Meyvis (sopraan), Aleksan Chobanov (alt,  Zwijndrecht), Oscar Verhaar (tenor, Middelburg)  Raphael Höhn (tenor), Drew Santini (bas) en  David Visser (bas) maken hun opwachting tijdens de uitvoeringen.

Kaarten zijn in de voorverkoop € 25,- te bestellen via de website. Een concert bezoeken met uw kind(eren) is leuk. Een kaartje reserveren is niet nodig. Kinderen tot 12 jaar mogen namelijk gratis mee naar dit concert van Dutch Baroque.  Natuurlijk krijgen studenten en senioren korting. Kaarten aan de deur zijn duurder.

Johannes Passion, 17 maart
Oude Kerk, Zwijndrecht
Toelichting 19.00 uur
Aanvang concert 20.00 uur.

Info

Organisator:

Adres:

Website:

Dutch Baroque

Oude Kerk, Kerkstraat 49

www.dutchbaroque.nl
Deel dit bericht met je vrienden!