Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie: Blik op het verleden' Foto uit de collectie van de Historische Vereniging
18nov 2017

Expositie: Blik op het verleden

Van zaterdag 18 november 2017 tot en met zondag 25 maart 2018.

Expositie in De Vergulde Swaen geopend: “Blik op het verleden”
Vrijdagmiddag 17 november 2017 is in de expositieruimte van De Vergulde Swaen de tentoonstelling “Blik op het verleden” geopend. De gasten werden welkom geheten door expositie coördinator Klazien Odekerken, die vervolgens een toelichting gaf op de keuze van het onderwerp. Thema van exposities zijn normaliter Zwijndrechtse verenigingen, organisaties, bedrijven e.d. Nu is er gekozen voor blikken als verpakkingsmateriaal, niet omdat die allemaal van oorsprong uit Zwijndrecht komen, maar wel omdat in menig huisgezin tot voor enkele decennia terug veel van deze voorwerpen te vinden waren. De openingshandeling werd verricht door Wies Bergijk uit wiens eigen verzameling ook diverse blikken zijn tentoongesteld.

In de vorige eeuw werd blik veelvuldig gebruikt als verpakkingsmateriaal, waarbij vaak aan de decoratie veel aandacht werd geschonken. De tentoongestelde materialen komen uit de eigen collectie van de Historische Vereniging, daarnaast hebben veel leden gehoor gegeven aan de oproep blikken uit de eigen particuliere verzamelingen ter beschikking te stellen. In een fraai vormgegeven decor herleeft de pure nostalgie van de ‘kruidenierswinkel op de hoek van de straat’, zoals die er in het midden van de vorige eeuw veelvuldig waren te vinden. De schoenpoetsdoos van Glim, Van Nelle koffieblikken, Tjoklat chocolade, Verkade beschuit, Molenaars kindermeel en het koektrommeltje van de Zwijndrechtse bakkerij Schepers zijn slechts enkele voorbeelden van de circa 300 tentoongestelde blikken.

De expositie vindt plaats in Oudheidkamer De Vergulde Swaen, de thuisbasis van de Historische Vereniging Zwijndrecht. Bezoekers zijn vanaf 18 november 2017 tot en met 25 maart 2018 welkom aan de Rotterdamseweg 53-55, op woensdagen en zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur, zondags van 14.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis.

Foto: Beleef nostalgie in de kruidenierswinkel anno 1950

Contactinformatie:
Locatie: Oudheidkamer De Vergulde Swaen, Rotterdamseweg 53-55
Organisator: Historische Vereniging Zwijndrecht
Website:www.swaen.org


Deel dit bericht met je vrienden!