Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij agendaitem: 'Expositie: Marianne, de vergeten prinses' Foto: Prinses Marianne
03jun 2017

Expositie: Marianne, de vergeten prinses

Van zaterdag 3 juni 2017 tot en met zondag 29 oktober 2017, vanaf 10:00,.

Vrijdagmiddag 2 juni 2017 is in De Vergulde Swaen de expositie “Marianne, de vergeten prinses” geopend. Prinses Marianne werd in 1810 geboren als jongste dochter van de latere Koning Willem I der Nederlanden. Toen in 1813 de Oranjefamilie terugkeerde naar Nederland was het 3-jarige prinsesje voor veel Hollanders een verrassing. Zij groeide op als een knappe sprookjesprinses.

Haar huwelijk met Albrecht van Pruisen werd een mislukking. Uit de liefdesrelatie met haar lakei-bibliothecaris Johannes van Rossum werd een buitenechtelijke zoon geboren. Tegen alle regels van haar tijd in wilde Marianne deze zoon een normale plek in haar leven geven omdat hij, naar zij schreef, ‘uit liefde was geboren’. Dit leidde tot heftige conflicten met haar Oranjefamilie.

Door haar buitenechtelijke relatie werd Marianne nog tijdens haar leven het ‘zwarte schaap van Oranje’ en zwegen de geschiedenisboeken haar dood. Ten onrechte, want deze Oranjeprinses was een bijzondere vrouw. Haar kunstzinnigheid, haar grote collectie schilderijen en haar eigen, voor iedereen toegankelijke museum, waren zeer opmerkelijk, evenals haar creativiteit, zakelijke inzichten en bovenal haar liefdadigheid.

De expositie geeft aan de hand van diverse prenten en andere afbeeldingen een beeld van haar leven, haar buitenplaatsen te Voorburg en haar kastelen in Camenz en Reinhartshausen. Ook haar vriendschap met de kunstenaarsfamilie Postma en met dominees komen ter sprake. Blikvanger op de expositie zijn twee, naar originele schilderijen vervaardigde kostuums die Nel Kars droeg tijdens haar solotoneelvoorstelling ‘Marianne de romantische Oranje’.

De expositie vindt plaats in de oudheidkamer De Vergulde Swaen, de thuisbasis van de Historische Vereniging Zwijndrecht.
Bezoekers zijn vanaf 3 juni 2017 tot en met 29 oktober 2017 welkom op woensdagen en zaterdagen van 10.00 – 16.00 uur, zondags van 14.00 – 17.00 uur. Toegang is gratis.

Vakantiesluiting van 19 juli t/m 27 augustus.

Contactinformatie:
Locatie: Oudheidkamer 'De Vergulde Swaen' aan de Rotterdamseweg 53-55
Organisator: Historische Vereniging Zwijndrecht


Deel dit bericht met je vrienden!