maandag 18 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

De Samaritanen

De Samaritanen

10 maart 2015
Van 14:00 uur tot en met 16:00 uur

Begeleiding: ds. Jan Schellingerhout

De Samaritanen zijn ons uit de Bijbel wel bekend. We kennen de barmhartige Samaritaan, maar ook die zondige Samaritaanse vrouw die de Here Jezus ontmoet bij een put. Over het algemeen krijgen we niet echt mee dat de Samaritanen door de Joden met de nek werden aangekeken, maar wanneer Jezus uitgerekend een Samaritaan de voorbeeldige vervuller van Gods geboden laat zijn wekt dat bij zijn toehoorders beslist afgrijzen op. Samaritanen, dat waren afvallige Joden. Eigenlijk waren het helemaal geen Joden meer, want ze hadden de bloedlijn niet zuiver gehouden. Bovendien aanbaden ze de Eeuwige op de berg Gerizim en niet in Jeruzalem, terwijl ze ook nog eens een afwijkende, en voor Joden dus afvallige, visie hadden op de Wet van Mozes, de Torah. Hoewel mogelijk nog ouder, komen we in de tweede eeuw voor Christus voor het eerst de benaming 'Samaritanen' tegen voor leden van een geloofsgemeenschap. Zelf zeggen ze dat hun traditie terug gaat tot de tijd van de Richteren, dus de 12e tot 11e eeuw voor Christus. Feit is dat deze geloofsgemeenschap heel oud is en veel wortels heeft die ook in het Jodendom liggen. Ook zij hebben hun traditie weten te bewaren, al was hun omvang begin 20e eeuw geslonken tot zo'n 150 leden wereldwijd.

We gaan kijken naar hun herkomst, naar de redenen waarom zij bij de Joden zoveel afkeer opwekken, naar hun geschiedenis, en natuurlijk naar de inhoud van wat zij geloven. Wat zijn de overeenkomsten en wat de verschillen met het Jodendom?

Aanmelding vooraf wordt op prijs gesteld, maar ook wie op de dag zelf spontaan langskomt is natuurlijk welkom. Opgave via e-mail of telefoon.

Info

Organisator:

Adres:

Telefoon:

E-mailadres:

Website:

Vorming en Toerusting Zwijndrecht

Bethelkerk, Rotterdamseweg 73

078-6817923

predikantOHK@pkn-zwijndrecht.nl www.sites.google.com/site/vormingentoerustingzwijndrecht
Deel dit bericht met je vrienden!