vrijdag 15 oktober 2021

Alles over Zwijndrecht

Expositie Over leven - Hans van Weelden

Expositie Over leven - Hans van Weelden

05 januari 2013
Van zaterdag 05 januari 2013 tot en met zaterdag 26 januari 2013
Van 11:00 uur tot en met 16:00 uur

Hans van Weelden (1948) woonachtig in Papendrecht, lid van fotoclub Zwijndrecht toont zijn werk in Fotogalerie Zwijndrecht. Een expositie met de titel: ‘OVER  LEVEN’.

Hans is een gedreven fotograaf die meer wil dan mooie foto’s maken. Zijn foto’s vertellen altijd een verhaal over mensen. Daarom is de mens veelvuldig in zijn foto’s aanwezig. Maar het verhaal over de mens kan hij ook subtiel, zonder mensen in beeld, laten zien.

De kracht van Hans zijn foto’s wordt mede bepaald door de keuze deze in zwart-wit af te drukken. Hierdoor wordt het beeld sterk geabstraheerd. Dat fotografie ook een technisch medium is laat Hans overduidelijk zien. Zijn perfecte techniek zetten zijn foto’s kracht bij. Inhoud, compositie en techniek, Hans kan er goed mee overweg.

Hans over zijn serie foto’s die hij in Mumbai (India) maakte; “ Voor zaken kwam ik regelmatig in Mumbai. Bij toeval kwam ik op een ‘vrije middag’ in de sloppenwijk Dharavi terecht en was direct gefascineerd door de eigen sfeer,afwijkend van de omliggende wijken. Men is er straatarm, maar men verdient er zijn eigen kostje. Er is een zekere trots dat men z’n eigen geld verdient en niet afhankelijk is van bedelen. Vroeger leefde men van pottenbakken en textiel. Nu is men gespecialiseerd in recycling. Ruim vijfduizend bedrijven zijn actief in deze recycling. De indruk wordt gewekt dat alles illegaal is. Vermoedelijk zit er een grotere structuur achter waar ongetwijfeld een paar lieden veel geld aan verdienen, terwijl de inkomsten van de sterveling niet meer dan $1 a $2 per dag zijn. De sloppenwijk Dharavi boeide me zo dat ik er later nog drie keer ben teruggegaan. Inmiddels ben ik gepensioneerd en wil ik binnenkort nogmaals naar Mumbai om te zien wat er intussen is veranderd in Dharavi”.

Met de serie van de sloppenwijk heeft Hans dit jaar de titel BMK (Bondsmeesterklasse) behaald. Met deze titel wordt de top van amateurfotografie door de Fotobond onderscheiden. Wie de serie gaat bekijken kan zelf beoordelen. Naast de genoemde serie is werk te zien waarbij veelal LEVEN en OVERLEVEN centraal staan. Maar eens is het LEVEN OVER. Ook dat thema is te zien.

Open: elke zaterdag in januari van 11.00 uur tot 16.00 uur.
De toegang is gratis.

Deel dit bericht met je vrienden!