Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Expositie door Gerard van Soest

Expositie door Gerard van Soest
Gerard van Soest toont zich de fotograaf van het juiste moment. Het is opmerkelijk om te bedenken dat van Soest niet meer dan één negatief van een situatie maakt en geen manipulatie toepast in de donkere kamer. In de doka wordt door hem niets dan het volle negatief eigenhandig afgedrukt. Gerard van Soest is een fotograaf pur sang. Hij kijkt als het ware altijd via zijn objectieven. Deze manier van kijken is hem zo eigen geworden dat het meer zijn eerste dan zijn tweede natuur is.

Zijn werk kenmerkt zich onder andere door een seriematige aanpak. Deze series zijn in de loop van zijn carrière ontstaan en worden steeds herzien en aangevuld met nieuwe foto's. Hij noemt dit zelf: "kijken in de overtreffende trap". Zo werkt hij onder andere in de series; haven, containers, Rotterdam, water, steden, mensen, kloosters en bomen.

Behalve in de series 'steden' en 'mensen' komt er in zijn werk geen mensbeeld voor. Eerder zoekt hij sporen van menselijke activiteit en ziet daar, als een archeoloog van onze tijd, de schoonheid van.

Een kenmerk van zijn werk is visuele stilte. Hij bepaalt ter plaatse zeer precies het beeld. Eén stap naar links of naar rechts kan voor hem beslissend zijn om de foto wel of niet te maken. Hier komt ook de liefde van Gerard van Soest voor het 'ouderwetse' handwerk vandaan. Het pure kijken, het 'waar'nemen staat centraal en is tegelijkertijd zijn uitgangspunt en doel.

Bij van Soest gaat het bij uitstek om de kunst van het zien. Zelf noemt hij dat: "het niets aangevuld met weinig", naar een citaat van de dichter Jan Hanlo. De toegang is gratis.

Wanneer?
Van 5 december 2009 11.00 uur tot 20 december 2009 16.00 uur
Locatie:
Fotogalerie Zwijndrecht aan de Rotterdamseweg 126
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.