Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden.

Foto-expositie Theo de Jong

Theo de Jong (1948) exposeert werk gemaakt op zijn reis door de Verenigde Staten. 'On the road': Verhalende, contrastrijke beelden van een man die in zwart-wit denkt. Beelden van wegen, vlakten en verval. De foto's suggereren weinig vrolijkheid. Is het een reis door de eenzaamheid, of lijkt dit alleen zo? Het is in ieder geval een foto-expositie, die je terug brengt naar de essentie van vorm, sfeer en licht.

Theo de Jong is als kind al geïnteresseerd in fotografie. Als klein jongetje is het zijn droom om sportfotograaf te worden. De enorme objectieven van de professionele fotografen wekken bewondering. Hij blijft er naar kijken. Sportfotograaf is hij nooit geworden, maar Theo vind wel een andere manier om met fotografie bezig te zijn. Eind jaren zeventig bezoekt hij een expositie bij fotoclub Zwijndrecht. De foto's spreken hem echter in het geheel niet aan en hij vraagt zich daar af of lid worden van een fotoclub wel iets voor hem is. Een jaar later start hij bij 'De Volksuniversiteit' met een fotocursus. De lessen worden verzorgd door een lid van eerder genoemde fotoclub. Door de bevlogenheid van deze man raakt Theo toch enthousiast. Na de cursus wordt hij alsnog lid van fotoclub Zwijndrecht.

Hij fotografeert vanaf het begin uitsluitend met een standaard lens. Theo gaat al snel zijn eigen weg. Zijn eerste foto's van verlaten, winterse stranden worden goed ontvangen. De waardering is voor hem een stimulans om verder te gaan. Hij is nooit meer gestopt met strandfotografie. Nog steeds gaat Theo in het voorjaar of in de winter graag naar de kust. Er zijn meer vaste thema's die steeds terugkeren in zijn werk: wegen, wolkenluchten, landschappen, kerkhoven, verval en een enkel portret. Alles in zwart-wit en van voor tot achter scherp.

Inmiddels is Theo een ervaren fotograaf, maar hij ziet zichzelf niet als voorbeeld voor anderen. 'Er vragen soms wel mensen hoe ik het doe, maar het is geen kunstje. Ik fotografeer gewoon wat ik mooi vind: Geen grijze platen, maar echt zwart-wit. Fotografie zonder kleur is een goede manier om orde aan te brengen in een foto en de natuur komt ruiger en krachtiger over'

Theo: 'Mijn foto's zijn overigens niet autobiografisch, ik voel me gelukkig een stuk beter dan mijn foto's soms doen vermoeden'. De toegang is gratis.

Wanneer?
Van 6 februari 2010 11.00 uur tot 27 februari 2010 16.00 uur
Organisator
Fotoclub Zwijndrecht
Locatie:
Rotterdamseweg 126 (hoek Koninginneweg)
Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie, of om je instellingen later aan te passen.