Pelikaan 2 nog volop in de race voor NK reserveteams

26 mei 2015 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT - Op 16 mei werd de eerste wedstrijd in de poule, met daarin Excelsior Maassluis 2, Spakenburg 2 en Pelikaan 2 gespeeld. Deze wedstrijd ging tussen Excelsior Maassluis 2 en Spakenburg 2. De einduitslag, 2-2, was een redelijk ongunstig resultaat voor Pelikaan.

Omdat Spakenburg  de strafschoppenserie had gewonnen, die na iedere wedstrijd gespeeld moet worden, voor het geval meerdere teams uiteindelijk gelijk eindigen, bepaalde het reglement dat Pelikaan  zijn eerste wedstrijd thuis moest spelen tegen Excelsior Maassluis .

Indien Pelikaan de eerste wedstrijd zou verliezen, zou Excelsior Maassluis al 4 punten hebben en dat zou betekenen dat Pelikaan  eigenlijk voor spek en bonen naar Spakenburg zou moeten reizen.

Op 23 mei was het dan zover. Pelikaan 2 – Excelsior Maassluis 2.
Vanaf het begin van de wedstrijd was het duidelijk dat het geen gemakkelijke middag zou worden. Het eerste kwartier was het zoeken voor Pelikaan . De bal kon niet goed in de ploeg gehouden worden en het was Excelsior Maassluis die met goed voetbal probeerde snel tot scoren te komen. In de 10e minuut kon de rechtsback van Excelsior Maassluis  vrij inkoppen vanuit een corner, maar gelukkig voor Pelikaan ging de bal over het doel.
Daarna kwam Pelikaan meer in de wedstrijd. Het lukte beter om de bal in bezit te houden. Jermain kreeg in de 15e minuut voor het eerst de bal toegespeeld, stuurde zijn man het bos in en legde terug op de 16-meter waar Dylan in kwam lopen. De keeper van Excelsior Maassluis kon echter ternauwernood redding brengen en de brilstand bleef op het scorebord staan.

Hierna was het de beurt weer aan Excelsior Maassluis. Na een afgeslagen bal volleyde de nummer 10 van de uitploeg de bal op de paal en kwam Pelikaan met de schrik vrij. Niet veel later was het de beurt weer aan Pelikaan. Een scrimmage in het 16 metergebied van Excelsior Maassluis leidde tot, in ieder geval volgens de Peli’s, een handsbal van een verdediger van Maassluis. Ondanks protesten liet de scheidsrechter echter gewoon doorspelen. In de 33e minuut was het weer Pelikaan dat aandrong. Nadat vanuit het middenveld de bal meteen werd doorgespeeld op de spits ontstond er een gevaarlijke situatie. De overgebleven verdediger werd met speelsgemak op zij gezet en  oog in oog met de doelman van Maassluis faalde Zwang niet en zo tekende hij voor de 1-0. Dit was tevens ook de ruststand.

Het eerste kwartier na rust was overduidelijk voor Excelsior Maassluis. Door de toenemende druk werd Aarts gedwongen om in de 50e minuut een overtreding te maken, waar hij een gele kaart voor kreeg. De bal lag op 20 meter van de goal. De specialist van Maassluis ging achter de bal staan en krulde hem over de muur in de lange hoek, onhoudbaar voor Kilsdonk. De stand was weer 1-1.

Twee minuten later kon de volgende kans voor Maassluis genoteerd worden. In een overvol strafschopgebied besloot de aanvaller van Maassluis Kilsdonk te verschalken met een hakbal. Gelukkig voor Pelikaan verdween deze bal 20 centimeter naast de goal en bleef de gelijke stand staan.

In de 73e minuut viel echter de 1-2 voor Maassluis. Een hoge voorzet vanaf links viel bij de tweede paal, waar hij gemakkelijk binnengekopt kon worden door de nummer 11 van Excelsior Maassluis. Een domper voor Pelikaan, want met deze stand zou Pelikaan uitgeschakeld zijn in de kampioenspoule.
In de 82e minuut kreeg Pelikaan een vrije trap en Ingen ging achter de bal staan. Met de luchtmacht die toen in het veld stond, kon dit wel eens gevaarlijk worden. Wat er op het eerste gezicht uitzag als een slechte vrije trap, veranderde in een hele kansrijke situatie. Door een handsbal van de nummer 6 van Excelsior Maassluis floot de scheidsrechter nu wel voor een  penalty en Aarts meldde zich achter de bal. Zeer rustig stuurde hij de keeper de verkeerde hoek in en tekende zo voor de 2-2. In de laatste tien minuten golfde het spel op en neer. Excelsior Maassluis viel met man en macht aan en gebruikte hierbij een nieuwe tactiek: ‘pompen of verzuipen’. Bijna elke bal werd vanaf de zijkant of vanuit achter richting de 16 meter gepompt in de hoop dat deze een keer goed zou vallen. Pelikaan daarentegen maakte gebruik van de ontstane ruimte door snelle counters te plaatsen. In de laatste tien minuten waren de grootste kansen voor Pelikaan, zo hadden zowel Nossent als Hameete de winnende treffer op hun schoen, maar helaas ging deze er niet in. Na 4 minuten blessuretijd floot de goedfluitende scheidsrechter af en eindigde deze wedstrijd in 2-2.

Op zaterdag 30 mei zal pelikaan 2 nu afreizen naar Spakenburg 2. De winnaar van deze wedstrijd plaatst zich voor de halve finale van het NK voor reserveteams.