Pelikaan wint van Heerjansdam

21 april 2015 door Hennie van der Zouw

ZWIJNDRECHT / HEERJANSDAM - Op een drukbezocht Pelidome wist Pelikaan afgelopen zaterdag te winnen in de ‘derby’ tegen Heerjansdam. In een wedstrijd met veel lange ballen en duels, trok Pelikaan redelijk gelukkig aan het langste eind. Lichtpuntje was dat Pelikaan, ondanks het ontbreken van Peli’s Thomas den Boer (schorsing), Rik Pomp en Erwin van Dis (blessures), met zeven spelers uit de eigen opleiding aan de start verscheen. Verdediger en A1-speler Jesse de Raad maakte zijn basisdebuut. Randy Kroos ontbrak wegens een blessure.

Ondanks de vrij hoge temperatuur, stond er wederom een strakke wind over het veld van de thuisploeg. Er werd gestart met wind in de rug, maar Pelikaan wist hier in de eerste helft niet van te profiteren. Het elftal van Tempelaar speelde een uitermate zwakke helft. Onder andere dankzij keeper Delano Kortstam, die Takac en Plaizier van scoren afhield, bleef het in de eerste helft bij 0-0. Het restant van het eerste gedeelte kenmerkte zich door onzorgvuldigheid en lange ballen, geen reclame voor het voetbal.

Linksback Manucho Adelino greep halverwege de helft in met een uitstekende tackle in het strafschopgebied en dit was eigenlijk de beste actie aan Pelikaan-zijde. Aan de andere kant kwam Anouar Saïd in kansrijke positie vanuit een afgeslagen corner, zijn volley was echter niet hard genoeg en de daaropvolgende scrimmage werd niet tot doelpunt gepromoveerd. Met name het centrale verdedigingsduo van Heerjansdam bleek onklopbaar in de eerste 45 minuten. Vincent de Klerk viel overigens na ongeveer 20 minuten uit met een spierblessure.

In de tweede helft wist Heerjansdam wel te profiteren van de wind in de rug. De uitploeg zette Pelikaan voor een groot gedeelte van de tweede helft onder druk en goed verdedigen van Mahmut Erol voorkwam dat Dennis Bergman en daarna Boy Stoops tot een kans kwamen. Na 5 minuten in de tweede helft een grote kans: Gert-Jan Plaizier wist de bal vanaf 5 meter van de goal huizenhoog over te schieten en hier kwam Pelikaan goed weg.

In een fase dat Pelikaan enigszins onder de druk wist uit te komen ging het efficiënt om met het balbezit. Nadat een rush van Adelino bij de cornervlag gestopt werd, werd de bal niet goed verwerkt door centrumverdediger David van der Linden. Anouar Saïd reageerde goed en kreeg de bal met een tackle bij Van Buren, laatstgenoemde trok de bal voor op Jesper Nossent die de bal bij de tweede paal in een leeg doel kon schuiven: 1-0. Tegen de verhouding in.

Na de goal zette Heerjansdam veel druk op het doel van Pelikaan. De voorzetten werden echter goed verdedigd door onder andere de sterk ingevallen Erwin Pruysen, die na een paar maanden zijn rentree maakte in het eerste elftal. Ook Remco Aarts kwam de verdediging versterken en zijn duelkracht was meer dan welkom. Toch kreeg Heerjansdam een levensgrote kans. Een lage voorzet werd door de Pelikaan-verdediging gemist en binnen enkele seconden kon Heerjansdam drie keer uithalen binnen de zestienmeter. Resultaat: een bloktackle, een redding met de voet en een katachtige reflex van doelman Kortstam.

Het bleef dus 1-0 en hier maakte Pelikaan dankbaar gebruik van. Na een uitbraak wist Saïd de bal bij Jesper Nossent te krijgen aan de linkerkant. Na een schijnbeweging en een passje met links kon de bal door Dylan de Boer achter de keeper worden geschoten: 2-0. Een opluchting voor heel Pelikaan, want in het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord. Wel kreeg Amir Alisic nog een rode kaart voor een slaande beweging richting een Pelikaan-speler.

Achteraf kon het belang van de overwinning niet genoeg benadrukt worden. Zeker gezien het feit dat alle achtervolgers op de ranglijst (veelal) verrassende overwinningen boekten. Officieel heeft Pelikaan nog één punt nodig om zich definitief veilig te spelen in de Eerste Klasse. Aan de andere kant is het ook nog mogelijk te klimmen op de ranglijst (zelfs de 4e plaats is nog te halen), een mooi streven voor de laatste drie wedstrijden van het seizoen.

Volgende week wordt er gevoetbald op Sportpark Excelsior bij Nieuw-Lekkerland, dat deze week (thuis) verrassend verloor van Bolnes.