Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Gemeente gaf leerlingen van Develstein College rol in stembureaus' Archieffoto
16mrt

Gemeente gaf leerlingen van Develstein College rol in stembureaus

ZWIJNDRECHT - Op 15 maart tijdens de Tweede Kamerverkiezingen heeft de gemeente 26 leerlingen van het DevelsteinCollege een rol op de stembureaus gegeven. Dit was één van de acties van de gemeente om de opkomst tijdens de verkiezingen te verhogen en de interesse in politiek onder jongeren te vergroten.

Uit onderzoek bleek dat jongeren relatief weinig stemmen. De gemeente wilde in aanloop naar de gemeenteverkiezingen in 2018 een aantal acties ondernemen om jongeren meer te betrekken bij de politiek. Hiervoor heeft de gemeente samen met het onderwijs in Zwijndrecht verschillende acties bedacht. Eén van de acties was jongeren een rol te geven op de stembureaus. Zo kon de gemeente aan de jongeren laten zien dat stemmen niet saai is én voor iedereen belangrijk is. Naast het vergroten van de politieke betrokkenheid onder jongeren, is ook veel inzet nodig geweest om de verkiezingen goed te laten verlopen. De gemeente kon daarom de inzet van de leerlingen goed gebruiken.

26 leerlingen van het DevelsteinCollege zatten woensdag op één van de volgende stembureaus: 't Klankbord, Kubiek, Het Hart van Meerdervoort, De Nederburgh, De Hoge Devel, wijkcentrum Xiejezo en Rajubibos. De jongeren kregen een observatieopdracht mee. De gemeente is benieuwd naar de ervaringen van deze leerlingen op het stembureau. Deze observaties worden benut om te kijken hoe de gemeente de stembureaus kan verbeteren zodat zoveel mogelijk mensen hun stem laten horen.
Andere acties die verder uitgewerkt werden om de betrokkenheid bij de politiek van jongeren te vergroten, waren een bezoek aan de raadszaal door de leerlingen van het DevelsteinCollege en het Walburgcollege en het organiseren van bijeenkomsten samen met de gemeenteraad.

Deel dit bericht met je vrienden!