Alles over Zwijndrecht...
Afbeelding bij nieuwsitem 'Stadspaleontologie op  de Geode mineralenbeurs 18 maart in Develsteincollege'
14mrt

Stadspaleontologie op de Geode mineralenbeurs 18 maart in Develsteincollege

ZWIJNDRECHT -Stadsarcheologie kennen we maar stadspaleontologie is iets nieuws. Echt nieuw is het niet als je er maar oog voor hebt. Waren het vroeger alleen maar geologen of mineralen en fossielen verzamelaars die het opviel is dat tegenwoordig anders. Overigens was het aantal natuurstenen objecten ook beduidend minder dan nu.

Omdat er steeds meer verschillende materialen gebruikt worden in en rond het huis gaan mensen het ook steeds meer zien in stad en land. Al die materialen die we uitzoeken als tegels uit natuursteen als voorbeeld  zijn het stadium van de gewone marmers al lang voorbij.

Het Jura tijdperk, wat bij veel mensen een associatie losmaakt  zien door de film Jurassic park met dinosaurussen ,levert veel materiaal op wat wij gebruiken als inrichtingsmateriaal. Wie goed kijkt naar tegels  die vervaardigd zijn uit dat tijdperk ziet tal van fossielen. Bekersponsen, ammonieten, belemnieten om er maar een aantal veel voorkomende te noemen.

Nederland, de uitdrukking is God schiep de aarde maar de Nederlanders schiepen Nederland, kent geologisch gezien weinig minerale of fossiele vindplaatsen, Limburg met de Mergel of(de Mosasaurus, geroofd door Napoleon)  of Winterswijk waar bijzonder materiaal te vinden zijn.

Al dat materiaal bedoelen we niet als we het hebben over stadspaleontologie. Nu kent Zwijndrecht een mooie geschiedenis wat fossielen en mineralen betreft. Geode organiseert daar twee keer per jaar sinds 1974 een internationale mineralen en fossielenbeurs. Daarnaast heeft het met José Hennekam lang een bijzondere fossielen man binnen zijn grenzen gehad. Hij haalde internationale prijzen en dito fossielen binnen.

Veel van zijn mooie werkstukken hebben hun weg binnen het Zwijndrechtse gevonden. In het openbaar zijn de fossielen in het Albert Schweitzer ziekenhuis, de Pecten Elegans, een mooi voorbeeld slechts 18 miljoen jaar oud. Iets minder openbaar zijn de dendrieten in het oude raadhuis van Zwijndrecht. Velen zullen er langs gelopen zijn en het nooit gezien hebben.

Dendrieten zijn geen fossielen maar wordt door mensen daarmee wel eens verward door de leuke patronen die het vormt. Dedendrieten in het oude raadhuis van Zwijndrecht zijn ijzer- of mangaan-oxiden die in het gesteente binnengedrongen zijn. Dat levert prachtige plaatjes op. Soms lijken het net boompjes of bladeren.

Als het al een millimeter per 100 jaar groeit als oxide dan is dat passend voor een gemeentehuis merken mensen wel eens op. Op rondleidingen in het gemeentehuis wordt daar door Chris Moorman veel op gewezen. Langs de muren bij burgemeester en wethouders zijn de muren bekleed met tegels vol deze Dendrieten.

Wat minder spannend is, is het graniet voor het gemeentehuis wat gemaakt is van Chinees graniet. Veel Zwijndrechtenaren die graag naar Zeeland gaan  en het eiland Schouwen Duiveland aandoen kunnen daar in het oude raadhuis , stadhuismuseum,  ook kijken naar de mooie vloer die er al 450 jaar ligt en waarin prachtige exemplaren van de orthoceras liggen uit Erfoud.

Wie dit allemaal in een dag wil zien en er uitleg over wil hebben kan terecht op zaterdag 18 maart bij Geode in het Develsteincollege. Ooit stond hier kasteel Develstein en dat is buiten goed zichtbaar. Op de beurs is er ook een tentoonstelling te zien  van het mineraal wat de Romeinen noodlottig werd namelijk lood.

Over loodmineralen valt nog veel te vertellen en te zien. Voor de jeugd is er een speurtocht en  er zitten weer tal van deskundigen die van alles kunnen vertellen over mineralen en fossielen. Ook voor slijpers is er zat te doen ook zelf slijpen  is daar mogelijk, ook leuk voor de jeugd. Van 10 tot 5 kan je daar gezellig terecht waarbij het toegangskaartje meteen een lot is. De prijzen uiteraard mineralen en of  fossielen.

Wie meer wil weten over geode, het geodroom, lidmaatschap, slijpen, determineren, zilversmeden en wat al niet meer kan ook daarvoor terecht, ook aan de inwendige mens is gedacht met de eigen catering.

Bedenk eens dat de ammonieten, slakken zeg maar, er wel 365 miljoen jaar over gedaan hebben om naar Zwijndrecht te komen. Van de ene zeebodem uitgestald op de andere.
Stadspaleontologie, nog veel te ontdekken. Wie daar meer over wil weten kan altijd bij Chris Moorman terecht of het boekje lezen van Jelle Reumer; Kijk waar je loopt! Over stadspaleontologie.

zaterdag Develstein 18 maart 10/5

Deel dit bericht met je vrienden!