Alles over Zwijndrecht...

Column

Chris Moorman ZwijndrechtHier vind je de column van Chris Moorman.

Wil je reageren op een van de artikelen?

Stuur hem dan een bericht op chrisjewierook@gmail.com

Koninginnedag (dinsdag 20 juni 2017)

Ik kan mij veel feestelijkheden in Zwijndrecht herinneren maar, dat heb je zo als je opgroeit in een gemeente die ontwikkeld. Opening nieuwe winkelcentra, jubilea daarvan maar uiteraard ook de herdenkingen rondom de oorlog of de viering van de bevrijdingsfeesten op 5 mei.

Één feestdag in het bijzonder springt er uit en dat is Koninginnedag. Nu hebben we natuurlijk koningsdag maar tot voor kort was het een vast gegeven dat we op 30 april Koninginnedag vierde. Koningin Juliana was die dag jarig en ik herinner me uit mijn jeugd altijd strakke protocollen maar ook de gezelligheid er naar toe.

Nu was er recent weer een hoop gedoe rondom het vieren van dit feest waarbij veel reacties geschreven werden over de viering er van en de locatie. Zwijndrecht kende tot dit jaar een jarenlange traditie van een Koninginnedag met feest op het Raadhuisplein en een braderie op de Bruïnelaan.

In de reacties die allemaal las kwamen ook de herinneringen naar de Koninginnedag zoals ik mij die herinner. We gingen naar school en daarna naar de aubade. Verplicht zingen en in het afgesproken vak op het raadhuisplein. Dat klinkt raar in deze tijd maar het was een soort militaire exercitie waaraan je je niet onttrok.

Net als nu stond dan op het bordes van het raadhuis de burgemeester met het bestuur die het gezang van de vele kinderen mochten aanhoren. Of het nu wel of niet mooi klonk was niet zo belangrijk maar de verbinding die gemaakt werd tussen scholen, bestuur en koningshuis stond buiten kijf.

Het bijzondere van Koninginnedag was de vrije dag voor iedereen maar ook de verlichting langs de slootkant. Vele gekleurde lampen werden aan de slootkant bevestigd en gaven een mooi spektakel in aanloop naar de viering van het feest. Als je verder terug kijkt dan zie je dat de oranjeviering per wijk plaats vond. Mooie feest poorten versierde straten en wat al niet meer.

Ook heb ik zelf wel met een versierde fiets rondgereden en met mij veel leeftijdsgenoten. Dat was best wel leuk en Koninginnedag was eigenlijk altijd iets met het thema versiering. Er hoorden ook rieten hoedjes bij en ballen aan een elastiekje, sjerpen en lintjes maar ook muziek. Gezellig klonk het in de ochtend als alle Zwijndrechtse muziekkorpsen op pad gingen naar het raadhuis om daar te verzamelen.

Na de aubade ging ieder zijns weegs naar tal van activiteiten die her en der georganiseerde werden. Een mooi voorbeeld vond ik van de Oranjevereniging Meerdervoort waar op het eiland van Meerdervoort s-avonds een concert aangekondigd werd door “Meerdervoorts Harmonie”. Waarbij bijzonder vermeld werd dat het prachtig verlicht werd.

Overdag waren er kinderactiviteiten. Een steprace voor 6/7 jarigen, zaklopen voor 8/10, koekhappen 11/13 en touwtrekken voor de 14 en 15 jarige meisjes. Voor de jongens was het anders. 6/7 kon zakkruipen, 8/10 mochten hardlopen met hindernissen, 11/ 13 mocht sigaretroken met twee vraagtekens en 14 en 15 jarige jongens konden sprietvechten. Allemaal activiteiten die we tegenwoordig niet meer tegen komen.

Ook het Hervormd Centrum Meerdervoort kende avonden voor de jongeren met muziek en dans en dat liep regelmatig uit de hand. Deze week kwam ik ook John Santoro tegen . Hij vertelde me over de koningsdag dat hij met de band de Moving Strings optrad op Koningsdag en hoe het plein afgeladen was met mensen. Op een oplegger traden zij op door het jongerenpubliek omsloten. Geen onvertogen woord viel, alles verliep in goede harmonie, geen dranghekken maar alles op zijn jan boeren fluitjes.

Mooi dat dit kon en jammer dat we nu maximale overregulering hebben . Bij het recente feest rondom de 100 jarige Bruïnelaan traden er ook weer artiesten op die ook al zo lang bezig zijn als John noce Santoro. Het was Leo Schellinger begeleid door Henk Romijnsen . Ook bij dit feest met braderie was er veel gezelligheid en verliep alles lekker.

Koninginnedag was in mijn beleving altijd een feest van gemeenschapszin met taptoe s en lekker flaneren of klussen op de vrije dag zoals mijn vader dat vaak deed. Zo kennen we in Zwijndrecht dat feest en eigenlijk. Deze week hebben we ook nog kunnen genieten van de muziekkorpsen.

Een geslaagde dag hadden zij met mooi weer in het kader van het 85 jarig bestaan van Jong Holland waarbij zelfs de burgemeester als solist optrad.. Andere tijden, andere spelen, andere klanken. Laten we Koningsdag gewoon weer op die plek laten plaatsvinden waar het altijd was verzuchten velen.

Koninginnedag met Koningin Juliana was natuurlijk een dag waar het Paleis Soestdijk een prominente rol innam. Het Koninginnedag defilé daar ging je voor de buis zitten en het geheel werd door de bekende Zwijndrechtenaar Dick Passchier aan elkaar gepraat. Zo was Koninginnedag toch iets nationaals maar toch ook altijd nog van Zwijndrecht.


Andere columns